Zomerreünie 2017 Gaastmeer

De VEHH in GAASTMEER, dat beviel ons ZEER!

Water, wind en zon, alsof het niet op kon.

En weer een zeer geslaagde reünie, met 8 boten en 26 deelnemers. Vrijdag met een stevige windkracht 5 komen de boten aan bij Syperda in Gaastmeer. Carole heeft dan al een flinke klus geklaard met het verwijderen van de royaal aanwezige eendenpoep op de steiger.

’s-Middags liggen er 7 boten, de Beulakers Snip, Libel en Spray, de Staverse Jollen Vrouwe Anna Margaretha en Bruintje Beer, de Pluut Tob Nooit en de Kuinder Punter KU12. ’s-Avonds komt daar nog de Beulaker Otter bij.

Het is mooi te zien hoe leden elkaar in staat stellen met hun boten naar de reünie te komen. Jan en Greet Both hebben vriend Fred als bemanningslid aan boord voor de tocht naar Gaastmeer.
En Joke Spannenburg heeft de KU12 met voorbedachte rade naar een werf in Workum gebracht. Zij heeft vandaag dan ook samen met vriend Rob een makkie.
Lucas Brühl vaart met An Scholten in de Libel vanaf Lemmer, terwijl haar partner Mindert met de camper (met stahoogte) over de weg komt.
Erik Schenk komt met Arnout Potze in de Otter (windje 5 tegen, ‘dat is pas zeilen!’) uit Akkrum, terwijl Marrit met de auto uit Zwolle komt. Arnout brengt die auto naar Akkrum en rijdt vandaar met eigen auto naar Zwolle. Logische logistiek. We eten ’s-avonds met z’n allen in de Oude Herberg.

Zaterdag, na de inmiddels traditionele croissants, komt de dag rustig op gang. Het is bewolkt, maar de zon is in aantocht. Inmiddels zijn ook Ruben Bonsink en Bernhard en Petra Kües als opstappers aangekomen. Ruben’s Beulaker Anna is nog niet te water – dat is echt een mooi restauratieproject – en de Riekje ligt spic en span, maar nog wel op de kant. Eddy Schuurman opent de reünie met een welkomstwoordje op de steiger bij de gastvrije kuip van de Tob Nooit. Daarbij brengt hij de hartelijke groeten van Cobi Lindenbergh over.
Ook informeert hij allen over het naderende levenseinde van Henny Hazewindus. Iedere bootbemanning ontvangt een fles ‘Dwarrelwyn’ (wyn is fries voor zowel wind als wijn) als extra waardering voor de komst met de boot naar de reünie. Wijnand Florijn geeft vervolgens uitleg over de zeilplannen voor de middag.

Bedoeling is om zo mogelijk een wedstrijd te varen op het Grote Gaastmeer en dan een toertocht te maken naar de Oudegaster Brekken. Omdat één van de dames – nee, we noemen geen namen, dat zou al te bot zijn – haar medicijnen mist, wordt door Gerlach en Mady Storm de Grave een succesvolle puzzelrit per auto gestart naar ziekenhuizen en apotheken in Sneek en Heerenveen. Waarna de hele vloot met zon en windkracht 4 een fantastische zeilmiddag heeft. De wedstrijd slaan we over, maar tijdens de toertocht steken we elkaar wel de loef af.

Bij terugkomst zijn ook Ruud de Vries, Livia van der Meulen, Rob Bodenhorst, Jurjen de Jong en Peter en Heleen van der Ree in Gaastmeer aangekomen. Er wordt geborreld en bijgepraat, boten worden bekeken, op de wal is iedereen een goede zeiler.

Een bijzondere omstandigheid is dat het restaurant Boppe de Golle is gesloten. Maar wij kunnen er als groep wel terecht. Alle faciliteiten zijn beschikbaar, we moeten alleen zelf de bediening regelen en opruimen. Dit blijkt alleen maar een voordeel te zijn, we hebben het rijk alleen. Een groot zonnig terras op de verdieping met een prachtig uitzicht, het kon niet beter.

Erik Schenk offert zich graag op en verzorgt als een echte chef de barbecue.
Omdat er geen wedstrijdresultaten zijn, worden de 3 daarvoor bestemde gouden (choco)medailles onder luid applaus uitgereikt aan de winnaars van het ter plekke bedachte concours d’élégance.
An en Mindert winnen met de Libel, voor De Vrouwe Anna Margaretha van Jan en Greet en de Snip van Wijnand en Carole.
De beoordelingscriteria blijven strikt vertrouwelijk.

Na het opruimen en de afwas wordt de afterparty in de kuip van ‘kroegbazen’ Ton en Annelies Godri druk bezocht. Grote verhalen tot in de kleine uurtjes….

Ook zondagochtend zijn er weer verse croissants.
Het is prachtig weer, maar bijna windstil en na de koffie vertrekken de eerste boten weer naar hun thuishavens.
En zo eindigt een ook dit jaar weer zeer geslaagde VEHH-reünie, waar we met veel plezier op kunnen terugkijken.