Verslag zomerreünie 2013 in Heeg

26 deelnemers met 9 boten, de klassieke jachtwerf Piersma, een programma met bootjes, borrels, barbecue en babbels;
De  VEHH-reünie is ook in Heeg (2013) weer een succes.

In de loop van vrijdag liggen al 7 boten bij de werf en vormen een bezienswaardige vloot. Sommigen komenVEHH13 1 van dichtbij of elders uit Friesland, anderen hebben flinke, soms meerdaagse tochten achter de rug.
Vrouwe Anna Margaretha van Jan en Greet Both heeft hier haar thuishaven, Bruintje Beer van Mady  Storm de Grave-Smit, dit weekend met dochter Hester, is uit Gaastmeer gekomen en Stormvogel van Eddy en Tineke Schuurman uit Langweer.
Bijzonder is de komst van Roerdomp van Ruud de Vries uit Akkrum. Na 7 jaar voor het eerst weer in de vaart en in prima conditie. Ruud heeft ons nieuwste – en jongste – lid Ruben Bonsink als zeilmaat aan boord. Ruben is in Zwartsluis bezig met de restauratie van de Belter.
Phoenix neemt met Henny Hazewindus en Rob Bodenhorst een wat langere aanloop vanuit Belt-Schutsloot. Tob Nooit van Ton en Annelies Godri maakt een meerdaagse zomerse tocht vanuit Woubrugge. Lucas Brühl is vorig weekend al met Zwalker vanaf de Westeinder gekomen en fietst vervolgens een retourtje Heeg-Amsterdam-Heeg.
Wim Korink en Jurjen de Jong arriveren per auto en An Scholten heeft met Mindert van der Vlugt veilig vervoer en verblijf in een camper gevonden.

Bij mooi weer wordt er bijgepraat, terwijl het werfterrein met vereende krachten tot fraai terras wordt omgebouwd. De klassieke zwaarden van de werf worden als tafels gebruikt, evenals het vroegere roer van de Bruintje Beer. Een heel gesjouw en gesleep, maar het resultaat mag er zijn.
Na de borrel op de werf eten we met z’n allen op het terras van De Aldwal, waar Snip met Wijnand en Carole Florijn ook nog op tijd afmeert om aan te schuiven bij de maaltijd. We maken het niet heel laat. Weer, wind, werk en wijn leiden tot lome lijven. Enkelen belanden  nog in een kuip, anderen lossen met de auto de vervoerproblemen van een medelid op.

VEHH13 2

De zaterdag komt relaxed op gang met verse croissants van bakker Ypma. De Otter met Erik en Marrit Schenk meert af als 9e boot. Cobi Lindenbergh, Arnout en Bernarda Potze en Bernhard en Petra Kües arriveren per auto. Daarmee zijn we compleet voor de geplande boottocht, denken we. Tegen 11 uur gaan we met 3 sloepen op weg naar de voor ons onbekende wateren tussen Heeg en Oudega. Al na enkele minuten meldt Jurjen de Jong zich mobiel vanaf de kade: “Jullie hebben me vergeten!”. Hij is thuis in Oosthem – 6 km verderop – gaan slapen. Het bekende schoolreisjesgevoel komt op: tellen! Een boot maakt rechtsomkeert, de anderen wachten.
Een deel van de route blijkt alleen bevaarbaar voor de twee kleinste sloepen. Maar ook die moeten kiezen tussen vastlopen in de modder of onder een brug. Gewichtsverdeling in de boot, de vaarboom en tijdig diep bukken bepalen de voortgang.

VEHH13 3
Leuk, ja toch wel. De derde sloep heeft intussen gelegenheid te doen wat je van zo’n tochtje verwacht: het mooiste van de Friese meren, de Idzegaster Poel, verkennen. Geluk dwing je af….

VEHH13 5

De middag is bestemd om te zeilen met de eigen vloot. Maar het weer wordt wisselvallig en er is erg weinig wind. Slechts twee boten gaan het Heegermeer op, de rest van de bemanningen bespreekt op en rond de werf de toestand in de wereld en omstreken. Later verzorgt Pier Piersma een rondleiding over de werf. Daar liggen de fraaie hollandse rond- en platbodemjachten voor reparatie en restauratie, zoals de stoer elegante tjotters en boeiers. Maar ook een ranke Olympiajol uit de jaren 30, met spantjes ter dikte van je pink. Aan alles herken je hier het echte vakmanschap van de klassieke houten jachtbouw en we zijn als VEHH helemaal in ons element. Sommigen voelen dan ook een lichte Ronduite-weemoed opkomen. Anderen stellen vast dat Piersma niet alleen een paar zeer fraaie jachten in de aanbieding heeft, maar ook voor reparaties aan onze houten boten een goed adres is. In het bij de werf gevestigde museum De Helling, “van tjotter tot palingaak”, krijgen we deskundige toelichtingen en met vele anekdotes maakt Pier er een boeiende excursie van. Aansluitend wordt de door slager Wierda gebrachte barbecue aangestoken en genieten we van de door Wijnand en Erik bereide maaltijd in de sfeervolle loods van de werf.
Pier Piersma blijkt niet alleen een voortreffelijk gastheer, maar ook een flexibel mede-organisator van dit weekend. Tijdens de barbecue bedankt Eddy hem daarvoor van harte en overhandigt enkele toepasselijke presentjes, waarna An Scholten hetVEHH13 7 woord neemt en de organisatoren bedankt voor weer een geslaagde reünie.

Na afloop keren enkelen met de auto huiswaarts, terwijl anderen een afzakkertje nemen in een kuip of bij de locale horeca.

‘s-Nachts gaat het echt regenen en dat blijft zo op zondagmorgen. De boten met een flinke tocht voor de boeg vertrekken, altijd een vrolijk gezicht met die kleurige zeilpakken. De rest, met bestemmingen dichterbij, zorgt voor een opgeruimde werf en wacht op de zon. Die verschijnt al snel, waarna in korte broek de thuishavens worden opgezocht.

Tijdens deze bijeenkomst heeft het bestuur aangekondigd dat we onze VEHH-reünie volgend jaar zullen combineren met deelname aan het evenement Sail Giethoorn. Dat vindt plaats op en rond de Beulakerwijde van 12 tot en met 15 juni 2014.