Verslag zomerreünie 2019 Vollenhove

25 jaar VEHH
daar zit vaart in!

Verslag van het jubileumweekend 5, 6 en 7 juli 2019

In de loop van vrijdag liggen 10 houten Huismanboten samen aan een steiger in de jachthaven van Vollenhove. 8 Beulakermeerkruisers, een Staverse Jol en een Pluut. Een mooi gezicht.
En ze komen uit alle windstreken: Anna en Riekje uit Noordwest-Overijssel, Bruintje Beer, Libel, Otter, Spray en Snip uit Friesland, Zora uit Loosdrecht, Tob Nooit uit Woubrugge en Boonaparte uit Veere
Het is prachtig weer en de ruim 20 bemanningsleden verzamelen zich op de ‘Tob Nooit’ voor de welkomstborrel. Er is voor elke deelnemende boot een mooi lustrumvaantje en de schippers krijgen een fles ‘appellation VEHH controlée’.
Dan met z’n allen naar De Herberg voor de gezamenlijke maaltijd, waarna de rust langzaam terugkeert in de haven.

De zaterdag begint met de inmiddels traditionele croissants van de locale warme bakker.
Intussen zwemt Dick Thijs een paar baantjes door de haven.
De feestelijke stemming krijgt extra accent met het hijsen van de pavoiseervlaggen en de vloot vertrekt om aan te leggen voor de wal van de Royal Huisman-werf.
Daar zijn inmiddels ook de deelnemers zonder boot aangekomen en tegen half elf kan de speciale lustrum’vergadering’ met 30 aanwezigen beginnen.

Na een inleidend welkomstwoordje memoreert de voorzitter het recente overlijden van onze mede-oprichter en eerste voorzitter Ruud de Vries. De vergadering herdenkt hem met een minuut stilte.
Niet alleen de VEHH bestaat 25 jaar,  maar ook de leden zijn 25 jaar ouder geworden. Met als gevolg dat enkele (bestuurs)leden van het eerste uur, Cobi Lindenbergh en Jan en Greet Both, helaas niet meer in staat zijn deze lustrumviering mee te maken.
De agenda bestaat uit presentaties door een aantal deelnemers, als ‘dwarsdoorsnede’ van onze leden en donateurs. An, Wijnand, Mady, Adriaan, Erik, Arnout en Ruben vertellen hun persoonlijke ervaringen met hun boten en met de VEHH. Dat levert een mooi en gevarieerd beeld van het plezier dat het samen in de vaart houden van de houten Huismanboten ons geeft.
Joke informeert ons dan over de Anbi-stichting voor het behoud van haar KU 12.

Om half twaalf komt beschermvrouwe Alie Huisman met dochter Mirjam om met ons het jubileum te vieren.
Alie heeft onlangs gemeld dat zij, in verband met haar gevorderde leeftijd, de rol van beschermvrouwe wel zou willen beëindigen. Het bestuur heeft daar begrip en respect voor en ziet in het 25-jarig bestaan een goed moment om haar rol op een passende wijze af te ronden en zonder beschermvrouwe of -heer verder te gaan.
De voorzitter bedankt Alie met bloemen voor het vervullen van haar functie gedurende 15 jaar en overhandigt haar het eerste exemplaar van ons jubileumboekje ’25 jaar VEHH’.
Dit kijkboekje is in eigen beheer tot stand gekomen, met financiële ondersteuning van de werf. De foto’s zijn bijna allemaal van onze leden – en vooral van Bernhard – en de selectie en vormgeving is gedaan door Wijnand en Carole. We zijn er trots op, het zou wel eens een echt collector’s item kunnen worden.

Bij de uitreiking van het boekje aan alle aanwezigen zijn er bubbels en petit fours met Heleen’s foto van een houten Huismanboot. We brengen een toost uit op de VEHH, haar leden en donateurs, haar boten, de familie Huisman en de Royal Huisman-werf.
Dan praat gastheer Stefan Coronel ons namens Royal Huisman bij over de actuele ontwikkelingen op de werf en de situatie op de wereldmarkt voor superjachten.
Een rondleiding op de werf toont ons weer eens dat een jacht van 81 meter echt groot is.

Na de sandwich-lunch gaan we aan boord voor een zeiltocht over de Wieden, maar op weg naar Blokzijl begint het te regenen. Bruintje Beer maakt onder vol zeil nog een flinke slag over het Giethoornse Meer. De rest kiest de kortste weg naar Geertien in Muggenbeet, waar we zullen eten en overnachten. Met dit weer is er voldoende ruimte aan de steiger…
Op het overdekte terras in de boomgaard aan het water hebben we dan alle tijd om bij te praten.

In het gezellige oude café genieten we ‘s-avonds van een prima diner. Enkele andere gasten vragen zich af met welke groep ze het genoegen hebben. Dat biedt gelegenheid ons bekend te maken als de eigenaren van de mooie historische Huismanboten aan de steiger. Soms is indruk maken heel eenvoudig.
De dag wordt afgesloten met een borrel in de kuip van de Tob Nooit, die haar rol als ‘buurtkroeg’ weer vervult. Met dank aan Ton en Annelies.
Riekje zoekt ‘s-avonds de thuishaven weer op, het is maar een uurtje varen en lang licht.
De rest gaat ‘onder zeil’.

Na het zondagochtend-ontbijt, sommigen in de kuip of kajuit,  anderen bij Geertien, gaan de meeste boten huiswaarts.
Boonaparte nog niet, Veere kan nog even wachten. Adriaan en Ko willen de mooie Wieden nog een dag verkennen, een goed plan! Maar, in de buurt van Jonen, motorpech…. Ook dan doet de toevallig passerende Tob Nooit haar naam eer aan en neemt de Boonaparte op sleeptouw.
Een mooie en symbolische afronding van een zeer geslaagd jubileum-weekend.
Met dank aan alle enthousiaste deelnemers!

Eddy Schuurman

Voor meer foto’s van de zomerreünie 2019, neem hier een kijkje!