Historie

Werf: Huisman
Oorspronkelijke plaats: Ronduite

vehh_historie1_punterwerfronduite - versie 2

Achtergrond informatie:
Nog immer bestaande werf die vroeger bekend stond om haar Beulakermeerkruisers.
Al vanaf circa 1830 had Jan Peters Huisman naast zijn veehouderij in Blauwe Hand een werfje voor de bouw van houten punters voor het vervoer van melkbussen, hooi en vee. Het familiebedrijf ging over van vader op zoon en verhuisde naar Ronduite. In 1884 schreef de scheepstimmerman Jan Jans Huisman zich in bij de Kamer van Koophandel in Meppel. Deze Huisman is de overgrootvader van de latere directeur van de Royal Huisman Shipyard: Wolter Huisman. Die de helaas in 2004 overleed, waarna zijn dochter Alice zijn plaats aan het hoofd van de directietafel overnam. De werf is nu al weer een aantal jaren eigendom van Doeksen.

vehh_historie2_wkmei63blz1139

vehh_historie3_wkmei63blz1139_2

Wolter Huisman ging in 1944, op 13-jarige leeftijd, bij zijn vader in het bedrijf. In de jaren ’30 en ’40 zijn hier vele houten zeiljachten gebouwd, waaronder circa 70 Beulakermeerkruisers. Verder baseerde men zich hier op vissersschepen zoals de Staverse Jol en Vollenhovense Bol. In 1959 nam Wolter Huisman het inmiddels naar Vollenhove verhuisde bedrijf van zijn vader over. Het transport over de weg van de steeds groter wordende jachten vanuit Ronduite maakte de verhuizing noodzakelijk.

vehh_historie4_wkmei63blz1138

Na nog enkele jaren aan staalbouw te hebben gedaan, ging de werf in 1964 met veel succes over op de bouw van schepen van aluminium. Dit kwam mede door de aansprekende resultaten van het wedstrijdschip “Running Tide” dat werd gebouwd voor de Amerikaanse scheepsmagnaat Isbrandtsen. Er volgden jachten voor o.a. baron de Rotschildt en Herbert von Karajan. In 1981 werd voor Connie van Rietschoten de beroemde Flyer II gebouwd, waarmee hij een race om de wereld won.
In 1998 is het bekende stalen jacht “Endeavour” , een J-klasse uit 1934 waarmee de America’s Cup werd gezeild, geheel gerestaureerd. Door al haar successen is de Huismanwerf uitgegroeid tot zo’n 280 medewerkers en bedraagt het werkvloeroppervlakte ruim 20.000 m2.

vehh_historie5_huismanwk1feb03

Offerte uit 1939
vehh_historie7_offerteHuisman

 

Uit het boek “Sfeervol Sail Giethoorn” 2014

Historie-1