Uit de KUNST naar de KUST!

Een verrassend Panorama, intrigerende beelden en spartelverse vis in aangenaam gezelschap; 22 oktober was een zeer geslaagde VEHH-dag.
Aan het begin van de middag verzamelden 25 deelnemers zich in het restaurant van het Panorama Mesdag.

Na een kort welkomstwoord door de voorzitter, hield ons lid Mady Storm de Grave, tevens bestuurslid van het Panorama, een boeiende inleiding. Zij schetste de ontwikkeling van de panoramische schilderkunst in de 19e eeuw en gaf uitleg over de diverse artistieke en technische toepassingen op vele plaatsen in Europa. Mady toonde daarbij veel fraaie illustraties.

DSC_2958-s

Ook het leven van Hendrik Willem Mesdag en zijn Sientje kregen daarbij ruim aandacht.
Na dit nieuwsgierig makende verhaal gingen we door de donkere entreegang – bedoeld om het oriëntatiegevoel te neutraliseren – het Panorama in.
En dan wordt je plotseling omringd door een wonderlijk natuurlijk schouwspel. Met een verbazend realistisch perspectief en een fenomenale lichtval. Je blijft kijken, naar het totaalbeeld rondom van het 19e eeuwse Scheveningen en naar de vele opmerkelijke details in de branding en op het strand.
Hierna bood Mady ons een blik “achter de schermen”, waardoor we een goede indruk kregen van de vernuftige 19e eeuwse techniek waarmee het realistische panorama-effect wordt bereikt. En van de inspanningen die het kost om dit kunstwerk in stand te houden.

DSC_2970-s
Eddy bedankte Mady namens allen voor deze bijzonder geslaagde start van onze najaarsdag en overhandigde haar een toepasselijk boek.
Hierna werden de trossen losgegooid en koers gezet naar museum Beelden aan Zee.

In Beelden aan Zee loopt een tentoonstelling van keramische en bronzen beelden van Picasso. Een groter contrast met de realistische schilderkunst van Mesdag is nauwelijks denkbaar.
De vaak zeer suggestieve beelden van Picasso, zowel abstract als figuratief, intrigeren door hun vormen- en kleurenspel.
Maar ook de vaste collectie Beelden aan Zee boeit ons. Met name ook de beeldentuin op het dakterras met uitzicht op zee trekt, mede door het mooie weer.

DSC_2998-s

Via diverse terrassen in de late middagzon verzamelen we ons tot slot bij restaurant Catch aan de Scheveningse haven.
Samen aan een grote tafel genieten we daarbij in ontspannen sfeer van een prima maaltijd en van het aangename gezelschap.
Naar de ku(n)st was een dag om in te lijsten, met dank aan alle deelnemers!

Eddy Schuurman

ps. De mooie foto’s zijn van Bernhard, er zijn er veel meer, zie het fotoalbum