Een toevallige ontmoeting

Een toevallige ontmoeting
Jan Paul Loeff
Voor het jaarlijkse onderhoud aan de Goetzee gaan we de laatste jaren naar Jachtwerf Oostwatering. We doen het werk meest zelf maar binnenstaan is met het weer zoals dit nu is voor het lakwerk fijn. Dit jaar moest naast het normale lakken ook een lek aan stuurboord naast de achtersteven gedicht worden. Een paar jaar geleden was bakboord al aan de beurt geweest en nu was de andere kant ook aan het druppelen. Na vorig jaar een groot deel van de mastdoft en het stuurboord boeisel te hebben vervangen in twee en een halve maand werf (zie Spiegel der Zeilvaart december 2014/januari 2015) was het dit jaar de bedoeling te varen. Enfin…na drie weken stug doortimmeren was het lek gedicht. Het is een soort droge naadstuk tussen huid en achtersteven geworden met een klamp erachter om de gang vast te zetten.

De achtersteven voor het breeuwen en erna

Normaal val ik de leden van de VEHH niet lastig met reparaties. Jullie kennen dat verschijnsel wel maar deze keer hadden we op de werf een toevallige ‘Huisman’ ontmoeting. Twee schepen van de Goetzee vandaan stond een knap crèmekleurig scherpjacht van het type waar we in de zestiger jaren mee verblijd werden. Na een paar dagen aan de Goetzee werken vertelde een van de werfmensen me dat het van aluminium was. Mijn nieuwsgierigheid was meteen gewekt. Uit die tijd en dan van aluminium…het zou toch niet waar zijn.
Het bleek de eerste Avenir van Huisman te zijn. Gebouwd en tentoongesteld op de Hiswa in 1964/65. Avenir = toekomst…hoe toepasselijk is die naam niet gebleken. Ik kan me herinneren dat ik met mijn vader, toen net geen hoofdredacteur van ‘De Waterkampioen’ meer, in de kuip zat op die bewuste Hiswa. Ik kan me ook nog herinneren hoe trots Wolter was op dit schip en hoe hij het toen al als de weg voorwaarts zag. Ook de instemming van mijn vader kwam weer boven. Het was een stukje jeugdherinnering.
Later merkte mijn vader op na een gesprek met Olin Stephens (van ontwerpbureau Sparkmans & Stephens) dat naar de mening deze grootmeester er op dat moment (laat zestiger jaren) maar twee werven waren in Europa die in aluminium konden bouwen ‘Abeking en Rasmussen’ en Huisman.
Ik vond deze ontmoeting te leuk om jullie te onthouden. Vandaar dit korte verhaal.

Toevallig2

Twee huismanschepen naast elkaar, Avenir en Goetzee, 2015, Jachtwerf Oostwatering, Veere

Toevallig3

 

KU12 2

KU12